سفارش تبلیغ
صبا ویژن

راهنمای جامع برنامه ریزی درسی پایه ششم تیزهوشان

 

خود را ارزیابی کنید

به دنبال قبولی در تیزهوشان و ورود به دانشگاه های برتر و معتبر هستید؟ برنامه ریزی درسی پایه ششم می تواند به شما در رسیدن به این هدف کمک کند. در این راهنما، به طور کامل در مورد برنامه ریزی درسی برای پایه ششم تیزهوشان، از جمله انتخاب رشته تحصیلی مناسب، تهیه منابع کمک آموزشی و نکات مهم در این زمینه صحبت خواهیم کرد.

بدون شک، اجرای دقیق و درست هر فعالیتی با برنامه‌ریزی امکان‌پذیر خواهد بود؛ برنامه‌ریزی در کاهش استرس و افزایش بهره‌وری موثر است. دانش‌آموزان می‌توانند بیشترین استفاده را از برنامه‌ریزی داشته باشند و با کمک آن، زمان خود را به‌درستی مدیریت کنند.

کسب نمره قبولی در امتحانات مختلف پایان ترم، آزمون‌های تیزهوشان و … با برنامه‌ریزی دقیق و اصولی، محقق خواهند شد؛ بنابراین سخت‌ترین آزمون‌ها و دشوارترین مسائل درسی، قابل حل خواهند بود. اکنون به‌صورت ویژه، به بررسی برنامه‌ریزی درسی پایه ششم تیزهوشان می‌پردازیم؛ همچنین عوامل و نکات موثر در موفقیت دانش‌آموزان را معرفی می‌کنیم.

برنامه‌ریزی درسی پایه ششم

پایه ششم به‌دلیل اتمام دوره ابتدایی و ورود به دوره متوسطه اول، اهمیت بالایی دارد و در مقایسه با پایه‌های پایین‌تر، از گستردگی بیشتری برخوردار است. بسیاری از دانش‌آموزان علاوه‌بر امتحانات پایه ششم، برای شرکت در آزمون تیزهوشان نیز تلاش می‌کنند.

بهتر است در این دوره از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرید و با برنامه‌ریزی، از زمان خود نهایت استفاده را ببرید و از سردرگمی جلوگیری کنید. بر اساس زمان محدود و گستردگی دروس پایه ششم، مطالعه بدون برنامه، سودی نخواهد داشت.

پونزاکنون در ادامه به تشریح انواع زمان‌بندی مطالعه می‌پردازیم:

برنامه‌ریزی درسی روزانه

برنامه‌ریزی روزانه، دقیق‌ترین زمان‌بندی را دارد؛ در برنامه روزانه، تمامی جزئیات، مشخص می‌شود و به‌صورت واضح و روشن تعیین شده است که دانش‌آموزان باید در هر ساعت، چه درسی را مطالعه کنند. همچنین زمان تفریح و استراحت نیز، در این برنامه مشخص می‌شود؛ این برنامه اصولا دقیق‌تر از زمان‌بندی‌های هفتگی و ماهانه خواهد بود و اجرای آن نیز به‌مراتب آسان‌تر است.

برنامه‌ریزی درسی هفتگی

برنامه هفتگی گستره‌تر و کلی‌تر از برنامه روزانه است که شامل ساعات مطالعه و تفریح در طول یک هفته می‌شود. باید در نظر داشته باشید که ممکن است در طول هفته دانش‌آموزان نتوانند یک یا چند درس تعیین‌شده را مطالعه کنند؛ از این‌رو چند ساعت جبرانی را برای مطالعه دروس مطالعه‌نشده، اختصاص دهید.

برنامه درسی ماهانه

برنامه درسی ماهانه، شکل کلی‌تری از برنامه هفتگی و روزانه است. اجرای این برنامه دشوارتر خواهد بود؛ اما با مطالعه دروس باقی‌مانده در ساعات جبرانی، دستیابی به هدف، راحت‌تر می‌شود.

برنامه‌ریزی درسی دروس سخت

معیارهای تعیین دروس سخت در دانش‌آموزان مختلف، متفاوت خواهد بود؛ ممکن است درس ریاضی برای برخی از دانش‌آموزان دشوار و برای برخی دیگر، آسان باشد. عموما در برنامه‌ریزی‌ها، مطالعه دروس سخت را در ساعات اولیه روز، می‌گنجانند. دانش‌آموزان باید قبل از شروع مطالعه، صبحانه کامل میل کنند و از لحاظ ذهنی نیز، آمادگی لازم را داشته باشند.

برنامه‌ریزی درسی دروس آسان

با توجه به اینکه دروس آسان، نیازی به تمرکز بالا ندارند، آن‌ها را می‌توان در ساعات پایانی روز نیز، گنجاند. مشاوران برنامه ماهانه، روزانه و هفتگی را بر اساس دشواری یا آسانی دروس مختلف، انجام می‌دهند. در نظر داشته باشید که برنامه‌ریزی درسی پایه ششم، باید بر اساس نقاط ضعف و قوت دانش‌آموز، اعمال شود و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

اصول برنامه‌ریزی پایه ششم تیزهوشان

یکی از دغدغه‌های پایه ششم، شرکت دانش‌آموزان در آزمون تیزهوشان است؛ آن‌ها علاوه‌بر رسیدگی به امتحانات و تکالیف مدرسه، باید برای آزمون نیز آماده شوند. دانش‌آموزان باید برای مدیریت زمان خود، منابع مطالعاتی، زمان مطالعه و … را یادداشت کنند و مطالعات خود را بر اساس آن، سازمان‌دهی کنند.

پونزدر ادامه به بررسی گام‌به‌گام برنامه ریزی درسی پایه ششم تیزهوشان می‌پردازیم:

بر اساس توانایی‌های خود برنامه‌ریزی کنید

اولین گام در برنامه‌ریزی درسی تیزهوشان، شناخت توانایی‌ها و برنامه‌ریزی بر اساس شرایط فردی دانش‌آموزان خواهد بود. دانش‌آموزان باید مشخص کنند که در چه ساعاتی از روز بازدهی بیشتری دارند و چند ساعت را در روز می‌توانند به مطالعه اختصاص دهند و با مطالعه چه منابعی یادگیری برای آن‌ها آسان‌تر و راحت‌تر خواهد بود؛ پس‌از تعیین موارد مذکور، یک برنامه درسی متناسب با توانایی‌های خود، بنویسید.

منابع مطالعاتی خود را مشخص کنید

یک برنامه‌ریزی عالی با منابع مطالعاتی مناسب را شروع کنید، منابع درسی مناسب، زمان کمتری را از شما می‌گیرد و نتیجه مطلوبی نیز، برای شما رقم می‌زند. برنامه‌ریزی درسی برای آزمون تیزهوشان را از چند هفته قبل، شروع کنید و فهرستی از منابعی را که قرار است مورد مطالعه قرار دهید، تهیه کنید؛ سپس باید زمان لازم برای مطالعه منابع مورد نظر، مشخص شود.

جدول برنامه‌ریزی درست کنید

در جدول برنامه‌ریزی، ساعات مطالعه روزانه، منابع مورد نظر، اولویت‌بندی دروس و … را بیاورید و خود را موظف به اجرای آن‌ها کنید. دقت داشته باشید شرایط تحصیل، منابع مطالعاتی، بازده‌دهی بالاتر در ساعات مشخص و … در هر دانش‌آموز در مقایسه با دیگر دانش‌آموزان متفاوت خواهد بود. بنابراین هر دانش‌آموز باید برنامه خاص خود را داشته باشد.

هوشمندانه عمل کنید

گستردگی دروس پایه ششم و محدودیت زمان، مانع از مطالعه تمامی جزوه‌ها و منابع مطالعاتی خواهد شد؛ بنابراین سوالات را اولویت‌بندی کنید. ابتدا سوالاتی که به‌طور قطعی در آزمون تیزهوشان مطرح می‌شوند را در اولویت اول قرار دهید؛ سپس، آنچه که فکر می‌کنید به‌احتمال زیاد در آزمون بیایند را در اولویت دوم بگذارید.

در نهایت سوالاتی که ممکن است در آزمون تیزهوشان بیایند را در اولویت آخر قرار دهید؛ به‌این ترتیب در صورت محدودیت زمان، می‌توانید منابع مهم‌تر را مطالعه کنید و برای آزمون آمادگی لازم را داشته باشید.

زمان خود را مدیریت کنید

برای مدیریت بهتر زمان در برنامه‌ریزی آزمون تیزهوشان، می‌توانید برنامه روزانه و هفتگی خود را یادداشت کنید. در یک تقویم نیز، برنامه مدرسه و کلاس‌های آموزشی خود را مشخص کرده و زمانی را برای مطالعه منابع آزمون تیزهوشان اختصاص دهید.

خود را ارزیابی کنید

به‌صورت مرتب و مستمر از خود امتحان بگیرید و توانایی خود را محک بزنید. امتحان‌گرفتن روش مفیدتری نسبت‌به مرور فصل و دوباره‌خوانی خواهد بود. منابع بسیاری وجود دارد که دانش‌آموزان می‌توانند از آن برای ارزیابی خود استفاده کنند؛ برای این‌کار می‌توانند تست‌های آزمون تیزهوشان در دوره‌های گذشته را انجام دهند تا ضمن آشنایی با سبک سوالات، خود را برای شرکت در آزمون محک بزنند.

واقع‌گرایانه عمل کنید

برنامه‌ریزی در آزمون تیزهوشان مهم است؛ اما ثبات و پشتکار در انجام آن، مهم‌تر خواهد بود. بنابراین هدف‌گذاری غیر واقعی و خارج از توان شما، نه‌تنها کمک‌کننده نیست؛ بلکه به‌دلیل شکست و ناامیدی، آسیب‌های جدی را به دانش‌آموزان وارد خواهد کرد. توصیه می‌شود برنامه‌ای بچینید که توانایی عمل ‌به آن را داشته باشید.

استراحت کنید و به خود پاداش دهید

مطالعه مداوم و خستگی‌های مفرط، نه‌تنها، باعث دل‌زدگی و ازبین‌رفتن انگیزه در دانش‌آموزان می‌شود؛ بلکه بازدهی آن‌ها را نیز، کاهش خواهد داد. توصیه می‌شود بازه‌های زمانی کوتاهی را برای استراحت، بین زمان مطالعه خود قرار دهید. می‌توانید بعد از 50 دقیقه مطالعه، 10 دقیقه استراحت را برای خود در نظر بگیرید.

اهدافتان را با دیگران در میان بگذارید

بر اساس تحقیقات انجام‌شده، افراد با اشتراک‌گذاشتن اهداف خود با دیگران، انگیزه بیشتری برای کسب موفقیت پیدا می‌کنند و تلاش بیشتری برای دستیابی به اهدافشان انجام می‌دهند. شما می‌توانید هدفتان را با دوستان و خانواده خود در میان بگذارید و از آن‌ها بخواهید نتیجه را به‌طور مرتب از شما پیگیر شوند. همچنین می‌توانید از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرید تا روند تحصیلی شما را پیگیری کرده و نکات لازم را به شما گوشزد کند.

انعطاف‌پذیر باشید

برنامه‌ریزی درسی، باید بتواند کیفیت مطالعه دروس شما را افزایش دهد. چنانچه متوجه شدید که برنامه‌ریزی شما، نتیجه مطلوبی ندارد و نه‌تنها شما را به اهدافتان نزدیک نمی‌کند؛ بلکه شما را از مسیر منحرف ساخته است، مقاومت نکنید و برنامه‌ریزی خود را تغییر دهید.

به خودتان اعتماد کنید

داشتن نگرش مثبت، به انرژی مضاعف دانش‌آموزان کمک می‌کند و بازدهی آن‌ها به‌طرز شگفت‌انگیزی را افزایش می‌دهد. کافیست به توانایی‌های خود باور داشته باشید، مهارت‌ها و استعدادهای خود را بشناسید و از مقایسه خود با دیگران، خودداری کنید.

مطالعه را در اولویت قرار دهید

مطالعه را به زمان‌های دیگر، موکول نکنید و طبق برنامه‌ریزی درسی خود پیش بروید. تنبلی و اهمال در اجرای برنامه‌هایتان، نتیجه‌ای جزء کاهش انرژی، ازدست‌دادن انگیزه و ضعف در عملکرد تحصیلیتان نخواهد داشت. بنابراین جدیت به‌خرج دهید و برای دستیابی ‌به اهدافتان، تلاش کنید.

مشکلاتتان را با دیگران در میان بگذارید

چنانچه دچار استرس و اضطراب شده‌اید و به‌دلیل نگرانی‌های بی‌مورد تحت فشار هستید، با یک فرد مورد اعتماد صحبت کنید. نگرانی‌ها و مشکلاتتان را با دیگران در میان بگذارید، صحبت‌کردن به کاهش استرس و اضطراب شما، کمک چشم‌گیری خواهد کرد؛ توصیه می‌شود حتما این مورد را امتحان کنید.

یک مکان مناسب را به مطالعه اختصاص دهید

مکانی را به مطالعه اختصاص دهید که آرام، دارای نور کافی و مناسب و عاری از هرگونه عوامل و وسایل حواس‌پرتی باشد. لازم نیست خود را به یک مکان خاص محدود کنید؛ می‌توانید قسمت‌های مختلف را امتحان کرده و بهترین فضا را برای مطالعه برگزینید. تلویزیون، گوشی موبایل و دستگاه‌های کنسول بازی می‌توانند تمرکز شما را کاهش دهند، بنابراین بهتر است از آن‌ها دوری کنید.

خلاصه‌نویسی را فراموش نکنید

خلاصه‌نویسی یک روش بسیار مفید برای سپردن مطالب به حافظه بلندمدت شماست. شما با کمک این نوع یادداشت‌برداری، می‌توانید اطلاعات مهم کتاب را با جزئیات کمتری، مطالعه و مرور کنید.

راهکارهای کاهش استرس دانش‌آموزان در آزمون تیزهوشان

اهمیت آزمون تیزهوشان و رقابت تنگاتنگ دانش‌آموزان، شرکت در این آزمون را چالش‌برانگیز کرده است. دانش‌آموزان در برگزاری آزمون تیزهوشان استرس، اضطراب و فشار روانی بسیاری را متحمل می‌شوند؛ از این‌رو، این مساله عملکرد آن‌ها را کاهش به‌طرز چشم‌گیری کاهش خواهد داد.

دانش‌آموزان برای جلوگیری از این وضعیت باید یک برنامه‌ریزی دقیق انجام دهند و به راهکارهای کاهش استرس استفاده کنید.

صبحانه را فراموش نکنید

تغذیه و تاثیر آن بر سطح انرژی و ایجاد تمرکز، کاملا مشهود است؛ بنابراین همیشه رژیم غذایی خود را جدی بگیرید. شب پیش‌از امتحان، چند ساعت قبل از خواب، شام سبکی میل کنید تا خواب راحتی داشته باشید. به این ترتیب در روز آزمون، می‌توانید بدون استرس و اضطراب و در بهترین حالت برای جلسه امتحان حاضر شوید.

وسایل مورد نیازتان را آماده کنید

کارت ورود به جلسه را چند روز پیش‌از برگزاری آزمون، دریافت کنید؛ شب پیش‌از امتحان، چند مداد و خودکار را کنار بگذارید. برای کاهش استرس می‌توانید از شب قبل، لباس‌ها و وسایلتان را آماده کنید.

به توانایی‌های خود ایمان داشته باشید

در روز برگزاری آزمون آرامش خود را حفظ کنید، به خود نگرانی راه ندهید و استرس را از خود دور کنید. در این زمان، بهترین کار، توکل‌به خدا و ایمان داشتن به توانایی‌ها و مهارت‌های خودتان خواهد بود، به خودتان اعتماد کنید و برای موفقیت در آزمون تیزهوشان، امیدوار باشید.

نمونه سوالات آزمون‌های دوره‌های گذشته را تمرین کنید

در برنامه ریزی درسی پایه ششم تیزهوشان، تمرین نمونه سوالات آزمون دوره‌های گذشته را قرار دهید. این تمرین به شما کمک می‌کند تا سوالات تکراری در آزمون را به‌راحتی و به‌سرعت پاسخ دهید.

نکاتی در برنامه‌ریزی درسی تیزهوشان

پونزبرای اینکه بتوانید برنامه‌ریزی دقیق و اصولی برای موفقیت در آزمون تیزهوشان داشته باشید به نکاتی در این مورد توجه کنید:

  • برای اینکه استرس از فرزندتان دور شود، مطالعه را برای آن‌ها به یک موضوع سرگرم‌کننده تبدیل کنید و برای تشویق آن‌ها به ادامه مسیر، از بازی کمک بگیرید؛ بازی با اشکال و چالش‌های تصویری می‌تواند موثر باشند.
  • بخشی از برنامه مطالعاتی را به حل نمونه سوالات و تست‌ها اختصاص دهید؛ دقت کنید سطح سوالات متناسب با سطح توانایی فرزندتان باشد. برای آشنایی دانش‌آموزان با نحوه تست‌زنی و حل نمونه سوالات چندگزینه‌ای، آشنایی با تکنیک‌های تست‌زنی را در برنامه مطالعاتی فرزندتان قرار دهید.
  • روحیه مثبت را در فرزندتان، حفظ کنید؛ به‌جای ایجاد ترس و اضطراب، برای آن‌ها توضیح دهید که در این آزمون می‌توانند میزان هوش خود را بسنجند. به‌ این صورت به حفظ روحیه و مثبت‌اندیشی آنان کمک خواهید کرد.